21.9.2015

Maskuliinisuus performanssin teemana





Toteutamme Yhteinen yleisömme -hanketta koulussa (Turun AMK:n Taideakatemia), jonka tarkoituksena on syventyä yleisötaiteeseen ja tuottaa jonkinlainen osallistava sisältö yhteistyökumppaneiden kanssa.

Minun, Tanjan ja Karenin ryhmä tekee yhteistyötä Valokuvakeskus Perin kanssa ja tarkoituksena on suunnitella ja toteuttaa performanssinomainen teos Kenneth Bambergin "Cocks" -näyttelyyn. Näyttely on auki 23.10.–5.11. Valokuvakeskus Perissä (Itäinen Rantakatu 38, 20810 Turku). Esityksemme ajankohta tarkentuu vielä, mutta varma esityspäivä on ainakin lauantaina 24.10., muista ajankohdista löydät myöhemmin tietoa Valokuvakeskus Perin Facebook-seinältä.

Näyttelyn kantavana teemana ovat valokuvissa esiintyvät kukot ja niiden maskuliinisuus. Haluamme tutkia esityksessämme laajempaa maskuliinisuuden käsitettä ja siksi pyydämmekin nyt sinua vastaamaan muutamaan kysymykseen teemaamme liittyen.

Kaikkiin alla oleviin kohtiin ei tarvitse vastata, voit vastata omasta lähtökohdastasi ja haluamallasi laajuudella, yksi sanakin voi olla riittävä. Huomioithan, että kommentit ovat kaikille julkisia, mutta voit kommentoida anonyymisti. Poimimme vastauksista ideoita ja inspiraatiota esitykseemme.

Kerro vapaasti, mitä sinulle tulee mieleen maskuliinisuudesta, miten koet sen elinympäristössäsi ja/tai miten haluaisit sen näkyvän yhteiskunnassamme?


Kiitos ajastasi, arvostamme sitä!

-Ida, Tanja ja Karen
teatteri-ilmaisunohjaajaopiskelijat, 2. vuosikurssi

9 kommenttia:

  1. Täydellisesti istuva puku miehen tai naisen päällä. Matalat äänet. Tummat värisävyt. Neliö. Viikset. Miekka. Puu (materiaalina). Politiikka (ikävä kyllä). Saksa. Harmaa. Ruumiillinen työ.

    VastaaPoista
  2. Vastuu, asenne ja luotettava olemus. Parta, tarpeellinen kiroilu ja puku. Rannekellot. Fyysinen kokemus, ulkonäkö ei ratkaise.

    VastaaPoista
  3. Suora viiva, paksu rannekello, lompakko, hiki, höyryveturi, loogisuus, köysi, ruisleipä, öljy, piippu, rock, traktori, aerodynamiikka, dynamiitti, pihvi, kovanaamat, tappelu, sota, strategia, juppi, syljeskely.

    VastaaPoista
  4. Kun luin tästä projektista, aattelin "onpa mielenkiintosta", mutta kun rupesin oikeasti miettimään mitä maskuliinisuus on, niin osuinkin seinään. Olen itse suht androgyyni/maskuliininen nainen - mutta tää ei tarkoita että pukeudun tummiin väreihin, ajan traktorilla, tai pumppaan rautaa salilla. Mitä maskuliinisuus mulle sitten on?

    Okei, yleinen hölmöily ja äijäily on aina hauskaa - mutta se mihin päädyin oli asenne, ja tilan ottaminen. Sellanen akuankkamainen "no mennään vaan ei haittaa vaik lennän puskaan tai saan köniin (ja jos kaverikin lentää niin on tuplasti hauskempaa)". Ja sosiaalisen ja fyysisen tilan haltuun otto (mikä se sanonta on kukoista tunkiolla ;). Ehkä kans fyysinen rentous ja itsevarmuus: mä oon nyt tässä, mä saan olla tässä, jos joku tulee moittiin niin fine, hei ei tarvi mennä tappeluks vaan mennään yhes kaljalle. (tähän kohtaan hörinää ja olalle läpsyttelyä)

    Ja miten haluaisin maskuliinisuuden näkyvän yhteiskunnassa? No, ehkä haluisin noita äsken listattuja juttuja, mutta enemmän, ja myös naisille. Olisi kiva elää maailmassa jossa olisi vähemmän urpoa kovanaamailua ja enemmän rentoa akuankkaa, jossa on okei että naiset ottaa enemmän sosiaalista ja fyysistä tilaa, ja on kans okei jos esim. mies itkee julkisesti. Koska maskuliinisuus ei oo vain miehille eikä feminiinisyys vain naisille. Tällasia tuli mieleen, hyvää projektia! :)

    VastaaPoista
  5. Jotenkin maskuliinisuudesta tulee heti mieleen turva ja turvallisuus. Sellainen lämmin, mutta järkkymätön turva johon voi aina luottaa. Tämä ei tietenkään päde kaikkeen maskuliinisuuteen.

    Onhan maailmassa esimerkiksi hyvin suosittu lähes yksinomaan miesten maskuliinisuuden pönkittämiseen pyrkivä televisio-ohjelma "Top Gear". Siinä miehet ajavat nopeilla autoilla ja yksi juontajista huutaa koko ajan "MORE POWEEEER!!". Tosin kyseisen ohjelman tunnuslaulun nimi on ehkä hieman ironisesti Jessica. Tällaisesta "stereotyyppisestä" maskuliinisuudesta tulee myös mieleen miesten tarve kontrolloida ympäröivää maailmaa.

    Kuten jo aikaisemmat kommentoijat ovat tuoneet esille miehet ovat johtaneet maailmaa (ainakin länsimaisesta näkökulmasta) lähes koko ihmiskunnan historian ajan. Ja naispuoleisiin johtajiin (kuningattaret, keisarinnat yms) on joko heidän elinaikanaan tai sen jälkeen liitetty maskuliinisia piirteitä. Tämä kertoo yhteiskuntamme sisäisestä rakenteesta ja kulttuurimme oletuksesta siitä, että hyvän johtajan on oltava maskuliininen. 1980-luvulla naisten keskuudessa oli liike nimeltä "power dressing" ja siinä naiset halusivat osoittaa olevansa yhtä kykeneväisiä johtajiksi kuin miehet pukeutumalla maskuliinisemmin. Tämä liike antoi meille jo legendaariksi muodostuneet olkatoppaukset. Miehet kun ovat harteikkaampia kuin naiset ja naiset koettivat osoittaa omaavansa samanlaisia ominasuuksia kuin miehet näyttämällä fyysisesti samalta kuin miehet.

    Yhteiskunnassame on paljon hyväksytympää että nainen pyrkii olemaan maskuliinisempi kuin mies. Naiset jotka pukeutuvat miehekkäästi ovat täysin normaaleja kun taas miehet jotka pukeutuvat feminiimisemmin ovat muiden silmissä heikkoja. Kertooko tämä yhteiskuntamme yleisestä olettamuksesta siitä että maskuliinisuus on parempi asia kuin feminiinisyys?

    VastaaPoista
  6. Itse pohtiessani kysymystä alussa tuli heti mieleen kaikenlaiset ulkoiset piirteet. Sitten ymmärsin että ne lähtee asenteesta joka vaihtelee henkilöstä toiseen.

    Käsitän maskuliinisuuden järkkymättömänä itsevarmuutena ja itseluottamuksena. sekä tietty tietoisuus omasta tilasta ja ympäristöstä, näistä sitten monet muut asiat kumpuavat, esimerkkeinä oman reviirin puolustus, turvallisuuden luonti ja monet muut perinteiset "jätkien" jutut. Elinympäristössä tämän näkee miehuullisena vastuuntuntona mutta myös aggressionpurkauksina kaikkea ja kaikkia vastaan, tässä monen persun negatiivisen energian lähde.

    Sitten tulevat tietty ne kaikki ulkoiset seikat joista monet on jo mainittu mutta mainittakoon omat suosikkini: sikarit, tatuoinnit, parta ja yleisesti rujo ja välinpitämäton ulkonäkö

    VastaaPoista
  7. Tuoksu. Hyvät käytöstavat. Kaveria ei jätetä. Asenne. Rock. Intensiivinen katse.

    VastaaPoista
  8. Hmm, maskuliinisuus. Sellainen tietty miesmäisyys jossain henkilössä. Omalla tavalla karismaattinen/miehellinen henkilö. Ja luultavasti johtuen sanasta itsestään tulee myös kehonrakentajat/punttisalilla käyvät henkilöt joiden testosteroini on hyvinkin korkealla.

    VastaaPoista
  9. Maskuliinisuus on mielestäni ollut erilaista ennen ja se käsitteenä on ehkä hieman muuttunut vastaamaan nykypäivää. Perinteinen maskuliinisuus on järkkymätöntä urheutta, päättäväisyyttä, itsevarmuutta ja huomaavaisuutta, mutta sitä sitoo myös vahvat kirjoittamattomat, sosiaaliset säännöt, roolit ja odotukset. Myöskään ns. vanhanaikainen maskuliinisuus sekä tunteiden esittäminen ei mene käsi kädessä.

    Mutta uskon, että tänä päivänä maskuliinisuus on päässyt hieman irti pakottavista vaatimuksistaan - voi olla maskuliinen ilman, että tarvitsee olla järjettömän itsenäinen ja itsevarma. Kunhan on karsimaattinen, sinut itsensä kanssa ja huomaavainen niin on mielestäni hyvinkin maskuliininen.

    VastaaPoista