23.10.2015

Linnankadun oma maailma

Linnankatu on yksi Turun ammattikorkeakoulun toimipisteistä. Nimensä mukaisesti se sijaitsee Linnankadulla, historiallisen Sigyn laivan tuntumassa vanhassa köysitehtaassa. Linnankatua kutsutaan myös Taideakatemiaksi, koska sinne on keskittynyt lähes kaikki taidealojen opinnot. Linnankadulta löytyy niin konserttisali kuin teatterilava. Taideakatemia sisältää kulttuurialojen opetusta neljässä eri koulutuksessa: esittävä taide, musiikki, kuvataide ja media-ala. Näistä esittävän taiteen sirkusopinnot ovat Sepänkadulla ja media-alan journalismi Lemminkäisenkadulla. Linnankadulta löytyy myös kaksi opiskelijaruokalaa, Muusa ja Sigyn, mutta kun viimeiseksi journalistiopiskelijat muuttivat Linnankadulta Lemminkäisenkadulle, joutui Muusa lopetusuhan alle, koska H-rakennuksesta ei löydy enää niin paljon opiskelijoita, jotta toiminta olisi kannattavaa. Tämä on surullista ja luo suurempaa painetta Sigynille. Tässä on taas yksi helppo säästötoimi AMK:lle...

Taideakatemia ja Linnankadun kampus ovat poikkeuksellisia Suomessa. Sen takia kulttuurialan ihmisten on ollut vaikea integroitua muuhun ammattikorkeakouluun. Juteltuani usemman linnankatulaisen kanssa, he kokevat olevan enemmän taideakatemialaisia kuin Turun ammattikorkeakoululaisia. Tämä eristäytyminen on osaltaan opiskelijoiden aiheuttamaa, mutta myös AMK:n luomaa. Ei ole ainoastaan linnankatulaisten syy, että he ovat "eristyksissä", koska muidenkaan alojen opiskelijat eivät tiedä kampuksen olemassaolosta tai koulutusvaihtoehdoista. Useampi edustajistossa istuva päättäjä ei ole edes koskaan käynyt edes kyseisällä kampuksella. Saati tiedä, mitä kaikkea kulttuuritoimintaa sen opiskelijat tuottavat. Yhtenä mainitakseni, 5.11 on jokavuotinen Taideakatemian yö, jolloin koko kampus täyttyy eri alojen kulttuurituotannoista- on sirkusta, nukketeatteri, tanssia, musiikkia ym.Taideakatemialaiset kyllä tekevät yhteistyötä keskenään ja jotkut opinnot jopa sitä vaativat. Se on hyvä ja panostettava alku, sillä kulttuurialoille se on välttämätöntä myös työelämässä.

Opiskelijapolitiikka tuntuu kaukaiselta, koska koko järjestelmää ei tunneta. Edunvalvontaa ei koeta läheiseksi eikä yhteyttä muihin AMK:n opiskelijoihin löydetä, koska alat ovat niin erilaisia. Linnankadulta ei tällä kaudella ole yhtään henkilöä edustajistossa. Miten sellaiset edustajat, jotka eivät tunne koko kampuksen toimintaa, voisivat sitä myöskään puolustaa.

Kaikki ei kuitenkaan mene tässäkään asiassa kuin Strömsössä.Yhteisiä opintoja muiden alojen ihmisten kanssa ei juurikaan ole. Vaikka AMK tarjoaa vapaasti valittaviin opintoihin Taideakatemialta useita vaihtoehtoja niin sirkuksesta, teatterihistoriasta kuin musiikinteoriasta, on opiskelijoille lähes mahdotonta valita näitä, sillä lukujärjestykset täyttyvät pakollisista projekteista äkkiä täyteen.Ainoastaan itse tutustumalla ja keksimällä produktioita heidän kanssaan, tämä on mahdollista, mikä on toki hyvä, oman esittävän taiteen profiilin luomiselle.

On aika löytää syyt, miksi Linnankatu jää monessa asiassa varjoon ja tarttua niihin. On aika saada linnankatulaiset ulos muuhun AMK:n maailmaan ja muut AMK:n opiskelijat tutustumaan meidän maailmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti